StudiegroepInterbestuurlijke en Financiële Verhoudingen

Studiegroep Interbestuurlijke en Financiële Verhoudingen

Zoals de naam al doet vermoeden, onderzoekt de studiegroep Interbestuurlijke en Financiële Verhoudingen de interbestuurlijke en financiële verhoudingen tussen de verschillende overheden: gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. In toenemende mate werken overheden samen aan grote maatschappelijke opgaven zoals de woningnood, de energietransitie en de ambulantisering van de geestelijke gezondheidszorg.

Bij een intensieve samenwerking vervagen de grenzen tussen de verschillende organisaties een beetje. Het gaat er immers om dat de overheid als geheel goed werkt, niet wie precies wat doet. Dit ook om een goede partner voor inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties te zijn.

Door steeds complexere vraagstukken die soms gedecentraliseerd zijn en vaak regionaal worden aangepakt, is het nodig te bekijken of die samenwerking goed verloopt en wat er beter kan. In opdracht van de voorzitters van de VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen, de staatssecretaris van Financiën en de minister van BZK is de studiegroep eind 2019 van start gegaan. In de zomer van 2020 levert de studiegroep haar rapport op.

Tussentijds discussiedocument

Op 8 april verscheen er tussentijds een discussiedocument.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen